Maszyna do czekolady została zaprojektowana do podgrzewania i mieszania różnego rodzaju napojów (herbata, kawa, mleko, grzane wino, etc.) ale w szczególności do czekolady.
Maszyna do czekolady używa systemu grzewczego "bain-marie" w specjalny sposób zapewniając perfekcyjne wykonanie jej gładkości i gęstości bez możliwości przypalenia. Maszyna poprzez "bain-marie" łatwo i bez wysiłku podgrzewa czekoladę i daje świetne rezultaty w bardzo krótkim czasie
Główne zalety systemu "bain-marie":
- podgrzewa nie dopuszczając do przypalania produktu,
- stale poruszające się mieszadło zachowuje odpowiednią gęstość i gładkość produktu (bez bryłek),
- posiada termostat automatycznie utrzymujący odpowiednią temperaturę na każdym etapie produkcji,
- posiada zawór, który jest absolutnie "niezapychalny",
- zbiornik o poj. 5 l jest wykonany ze stali nierdzewnej, zapewniając jego długą i bezawaryjną eksploatację.